Vyplacení exekuce nemovitosti

18.03.2015 22:04

Počet osob, které se dostaly do finančních problémů a nestačí své závazky splácet, stále narůstá. Do exekučního řízení se může dostat kdokoliv, a to buď souhrnem nešťastných okolností, zbytečným zadlužováním, ztrátou zaměstnání nebo dlouhodobou nemocí.

Je jedno jakým způsobem se člověk dostane do exekuce, důležité je situaci řešit a podniknout rychlé a hlavně účinné kroky k vyřešení této finanční situace. I kvůli malému dluhu může přijít dlužník o svou nemovitost v exekuci, a to prodejem nemovitosti v dražbě.

Dražba nemovitosti je pro dlužníka vždy velmi nevýhodná. V exekučním řízení dluh velmi výrazně narůstá nejenom o úroky z prodlení, ale také o náklady exekuce a odměnu exekutora.

Z bagatelní pohledávky ve výši několika korun vznikne dluh ve výši několika tisíc. Pokud dluh se neuhradí včas, začne exekutor konat např. srážkami ze mzdy, zablokováním bankovního účtu nebo prodejem majetku v dražbě.

Pokud dlužník vlastník nebo je spoluvlastník jakékoliv nemovitosti, exekutor nemovitost zablokuje v katastru nemovitosti. Pokud se dluh neuhradí, zablokovanou nemovitost prodá v dražbě.

Lze se exekuci bránit?

Pokud se někdo dostane do exekuce, je těžké pak radit, co měl přesně dělat nebo co neměl dělat. Důležité je řešit problém rychle a včas, předejde se pak zbytečnému navyšování a ztrátě střechy nad hlavou. Rychlost vyplacení exekuce neznamená jenom vyřešení problémů, ale hlavně velkou úsporu nákladů.

Pokud exekutor zašle výzvu k dobrovolnému plnění, má dlužník možnost vyplatit exekuci do 30 dnů od převzetí vyrozumění se slevou 50 % z odměny exekutora. Pokud do doby 30 dní dlužník nezaplatí, začne exekutor provádět úkony k vymožení dluhu, a to srážkami ze mzdy, z účtu nebo zabavováním věcí (mobiliární exekuce) a následným prodejem v dražbě. Pokud je dlužník vlastníkem nemovitosti, exekutor nechá zhotovit znalecký posudek na nemovitost a vyhlásí dražbu.

Každý kdo se dostane do finančních problémů, měl by si dát pozor, aby neskončil v exekuci a nepřišel v exekučním řízení o střechu nad hlavou. Řešením v exekuci je vyplacení exekuce a konsolidování na dlouhodobou půjčku s nízkou splátkou. Dlužník nejenom zachrání svou nemovitost, ale také konsoliduje všechny své dluhy včetně exekucí.

Žádost o půjčku