Exekuce nemovitosti – prodej nemovitosti v dražbě

18.02.2015 00:12

Stále více lidí upadá do finančních problémů, které může skončit exekucí a následnou dražbou majetku, tedy prodejem movitých věcí nebo nemovitostí v dražbě. Především majitelé nebo spolumajitelé jakékoliv nemovitosti (bytu, domu, pozemku, chaty, komerčního objektu) by měli věnovat velkou pozornost svým případným dluhům v takové míře, aby jim dluhy nepřerostli přes hlavu a nedostali se do spirály exekučního řízení.

exekuci se jako první zablokuje nemovitost dlužníka, která je vedena v katastru nemovitostí. Pokud se dluh velmi rychle u exekutora nesplatí, exekutor nařídí nemovitost prodat v dražbě. Exekutor může v rámci jednoho exekučního řízení zvolit více způsobů vymožení pohledávky. V praxi to znamená: exekutor postihne účet dlužníka, mzdu dlužníka, může být navržen i splátkový kalendář a přesto může exekutor vydražit nemovitost.

Exekuce nemovitosti s následnou dražbou představuje pro samotného dlužníka nejenom ztrátu nemovitosti, ale také prodej nemovitosti v dražbě velmi hluboko pod cenou tržní hodnoty nemovitosti!

Bohužel spravedlivé řešení dluhů mezi věřitelem a dlužníkem není tak transparentní jak se zdá. Majetek dlužníků v dražbě je prodáván hluboko pod cenou, a to na úrovni jedné třetiny znaleckých posudků (odhadů). Uspokojení věřitelů je v dražbě velmi nízké a dlužníci jsou v daleko menší míře oddluženi. I po prodeji nemovitosti v dražbě není exekuce ve většině případu ukončena a pokračuje se v ní dále.

Dražby nemovitosti se provádí i v případě, pokud je dlužník v insolvenčním řízení. Novela insolvenčního zákona dává velké pravomoci zajištěnému věřiteli, který se může sám rozhodnout, jakým způsobem bude zpeněžení majetkové podstaty dlužníka. Jeho rozhodnutí je insolvenční správce vázán.

Dražbou majetku jsou podle jednotlivých dražebníků stále více postihováni i dlužníci z hypoték, a to právě v rámci jednotlivých insolvenčních řízení.

Pokud jste se dostali do exekučního řízení a máte zájem si vyplatit exekuce, nabízíme vám nebankovní půjčku s úrokem jako v bance a to i pro klienty, kteří jsou pro banku problémoví. Půjčka nabízí nejenom nízkou splátku, ale také možnost doplacení opožděné nebo nezaplacené splátky, a to do 2 měsíců bez pokut a sankcí. Půjčku můžete vyplatit kdykoliv zdarma, platíte pouze úroky za dobu poskytnutí půjčky. Úroková sazba půjčky je po celou dobu ve stejné výši.

Žádost o půjčku