Jak si vybrat půjčku a nedostat se do exekuce

18.02.2015 00:11

Skoro každý občan se během svého života dostal do situace, kdy potřeboval získat finanční hotovost. V dnešní době je naprosto běžné si půjčit peníze na cokoli. Důležité je, aby se k zadlužování přistupovalo zodpovědně, jinak vás půjčka může přijít velmi draho a někdy to může skončit i exekucí a dražbou majetku.

Rady jak nepřijít s půjčkou o svůj majetek

1. Žádné poplatky předem

Pokud vám někdo bude opravdu chtít půjčit peníze, nebude po vás vyžadovat žádný poplatek předem! Ten, který po vás požaduje poplatky předem např. za smlouvy, odhad nemovitosti, zálohu na splátky a další nesmysly vás akorát připraví o poslední peníze a žádný úvěr nebo půjčku neposkytne.

Poplatky za smlouvy, vyřízení nebo i odhad nemovitosti jedině až z poskytnutého úvěru, kde se to odečte z poskytnuté částky. Dopředu neplaťte ani korunu.

2. Nedejte na reklamu

Při výběru půjčky a nebankovní společnosti mějte na paměti jedno velké pravidlo: NIKDY NEDEJTE NA REKLAMU, a to v novinách nebo na internetu. Některé nebankovní společnosti využívají k propagaci svých půjček nastrčené firmy, které vychvalují jejich finanční produkty apod. Žadatel o půjčku si takovou recenzi přečte, uvěří a podepíše smlouvu, a pak se nestačí divit. Proto s velkou rezervou posuzujte různé vítěze testů nebo různé webové stránky, kde popisují nekalé praktiky některých firem. Na jednu stranu to může být pravda, na druhou to může dělat konkurence, aby poškodila konkurenční firmu.

Pokud se nechcete upsat s půjčkou „ďáblu“ posuzujte půjčku jedině podle úvěrové smlouvy! Co je ve smlouvě napsáno, to je pro vás rozhodující!

3. Mít možnost si přečíst smlouvy dopředu

Vždy dbejte na to, aby vám před popisem smlouvy, zaslala společnost smlouvy k nahlédnutí. Smlouvy o úvěru si přečtěte v klidu z domova, a pokud vám nebude něco jasné, využijte svého právníka. Můžete tak předejít zbytečným možným finančním komplikacím, které můžou vzniknout v budoucnu.

3. Pozor na nízký úrok

V poslední době se čím dál častěji objevují nabídky nebankovních společností s podezřele nízkou úrokovou sazbou. Pozor, nízká úroková sazba může být pro žadatele o půjčku doslova „léčka“. A proč? Nízká úroková sazba neboli také akční úroková sazba je pouze na rok a každý další rok se o pár procent zvedá. Při podpisu smlouvy se to jaksi klientovi opomene sdělit a ve smlouvě je to velmi dobře skryto.

Pokud se začnou každým rokem splátky zvyšovat a klient to nezvládne dále splácet, bude uvažovat o refinancování půjčky u jiné společnosti, která nabízí nižší splátku. A tady velmi tvrdě narazí, pokud si bude chtít vyčíslit dluh, společnost, u které si půjčil peníze, mu k aktuálnímu dluhu (jistině) připočte i budoucí úroky, a tady se už jedná o navýšení v řádu desetitisíců až statisíců! Vždy požadujte úrokovou sazbu, která zůstává po celou dobu ve stejné výši

4. Možnost doplatit půjčku kdykoliv zdarma

Jak jsme už v předchozím bodě informovali, vždy hledejte půjčku, u které můžete vyplatit půjčku kdykoliv zdarma bez pokut a sankcí za předčasné vyplacení. Toto splňuje půjčka pro problémové klienty s vyplacením zdarma.

Důležité upozornění: Půjčku můžete vyplatit kdykoliv ZDARMA i v případě, že půjčka je určena pro podnikatele nebo na bydlení!

5. Co se stane, pokud nezaplatíte splátku

Jeden z nejdůležitějších parametrů půjčky a zároveň jeden z nejvíce přehlížených a opomenutých parametru. Každý kdo si chce sjednat půjčku, si nepřipustí, že by neplatil řádně v termínu a tomuto parametru nevěnuje žádnou pozornost. Půjčka se sjednává obvykle na dobu 15 až 20 let a během této dlouhé doby se může stát cokoliv: ztráta zaměstnání nebo velký pokles příjmu u podnikatelů, nemoc nebo úraz, firma se může dostat do konkurzu a přestane vám vyplácet mzdu nebo cokoliv nepředvídatelného.

Pokud nebudete mít na splátku a zaplatíte splátku později nebo vůbec, může vám společnost sesplatit celý úvěr i s pokutou! V praxi to znamená, že u úvěru 200 000 Kč, kdy se zpozdíte se splátkou „jen o pár dní“, se může rázem dluh vyšplhat i na částku 600 000 Kč se splatností ihned! Můžete si domyslet, jak celý případ asi skonči – exekucí a dražbou nemovitosti.

Tip. Pokud potřebujete získat půjčku s možností doplacení opožděné splátky do 2 měsíců bez pokut, sankcí nebo sesplaťnění celého úvěru, můžete využít nebankovní půjčky bez registru a sankcí za opožděnou splátku. 

Žádost o půjčku