Exekuce nemovitosti – prodej nemovitosti v dražbě hluboko pod cenou

18.03.2015 21:20

Rok 2014 byl pro dražebníky nejhorším rokem za posledních 15 let a pokles dražeb i v tomto roce pokračuje. Důvodem je nejenom nová legislativa týkajících se dražeb, ale především prodej nemovitostí v dražbách hluboko pod cenou. To má v důsledku nízké uspokojení věřitelů a velmi malé oddlužení dlužníků.

Jen pro srovnání: v roce 2010 se dražil majetek za více než 13 miliard korun, v minulém roce byl objem draženého majetku 7,4 miliardy a vydraženého majetku za 2,5 miliardy korun.

Problémem u dražeb jsou nemalé poplatky za provedení dražby a hlavně prodej nemovitosti pod cenou, a to až na úrovni jedné třetiny! Zajištění věřitelé požadují čím dál častěji zpeněžovat zástavy mimo režim těchto dražeb.

Řešením pro dlužníka, ale i pro věřitele je možnost vyplacení dluhu nebo exekuce nemovitosti a záchrana nemovitosti před dražbou nebo vyplacení dluhu a prodej nemovitosti klasickým způsobem. Jak jeden, tak i druhý způsob je pro dlužníka, tak i pro věřitele výhodný. Vše závisí na výši dluhu a hodnotě nemovitosti.

Asi nejvýhodnější způsob jak se z finančních problémů dostat, je možnost vyplatit exekuce a konsolidovat do levné nebankovní půjčky s úrokem jako v bance a s dobou splatností až 20 let. Rychlá půjčka na exekuce se poskytuje do 50 % odhadu nemovitosti.

Pokud se dluhy pohybují do 70 % tržního odhadu nemovitosti, je jedinou možností vyplacení exekucí s následným prodejem nemovitosti. Pro dlužníka je to výhodnější než prodej nemovitosti v dražbě za minimum hodnoty nemovitosti!

Dlužník si musí uvědomit, že prodejem nemovitosti v dražbě exekuce nekončí, exekuce skončí až úplným uhrazením pohledávky! V poslední době přibývá dlužníků, kteří přijdou o svou nemovitost v nedobrovolné dražbě a exekuce, kvůli které se nemovitost prodala, pokračuje dále.

Je pak velmi složité sehnat peníze na pronájem náhradního bydlení, když exekutor pokračuje v exekuci dále, například exekucí na plat nebo na zbytek majetku – mobiliární exekuce.

Pokud se dluhy pohybují na 70 % odhadu nemovitostí je pro dlužníka řešením insolvenční řízení. V insolvenci o svou nemovitost s největší pravděpodobností přijde (existují sice výjimky), ale prodej nemovitosti insolvenčním správcem bude vyšší než prodej v dražbě exekutorem. Dluhy, které zůstanou nad rámec prodeje nemovitosti, budou pak řešeny splátkovým kalendářem na dobu 5 let, kde se musí zaplatit minimálně 30 % dluhu.

Žádost o půjčku